ANÝZ VONNÝ
= bedrník
- domovinou pravděpodobně Asie
- do Evropy se dostal díky Římanům - zbytky se našly v Koloseu
- ve středověku jako afrodisiakum
- proti horečce, bolestem břicha a nachlazení
- osvěžení dechu
- v kuchyni uplatnění koření ke sladkým i pikantním pokrmům
- čerstvé lístky do salátů, omáček a nákypů
- sušená semena do pečiva
- na ochucení likérů
Použití a sběr:
- sklízíme čerstvé listy v průběhu léta
- další fáze sběru při tvorbě semen (poznáme podle toho, že hnědne okolík – květenství)
- sušíme zavěšené stonky vzhůru nohama - zachytáváme vypadávající semínka - čaj, koření, výsev
- čaj: na zlepšení trávení
: 1 kávová lžička, přelít 150 ml horké vody, louhovat 10-15 min., zcedit
: pít ráno a večer
: při žaludečním a střevním kataru - 2-3 polévkové lžíce několikrát za den
Pěstování:
- sejeme v únoru až březnu do květináče za okno
- klíčí až 28 dní - vyžaduje tmu (zahrnout zeminou)
- v dubnu sejeme do volné půdy
- slunné, chráněné stanoviště s vápenitou, propustnou zeminou
- k dozrání anýz potřebuje dostatek tepla a sucha
- při výšce 20 cm mulčujeme